Omstreden bewindvoerder
De in opspraak geraakte bewindvoerder AproPlus, die sinds vorige week ineens z’n diensten weer aanbood, is andermaal ‘van de radar’. AproPlus heeft de website weer offline gehaald nadat de overkoepelende brancheorganisatie een ultimatum had gesteld, waarin het dreigde met juridische stappen. Intussen is de kantonrechter bezig met een onderzoek tegen AproPlus.
AproPlus beheerde de financiën voor 200 cliënten, van wie circa 70 uit Overijssel. Het gaat om zowel ondernemers als particulieren, die door allerhande omstandigheden in de problemen waren geraakt en vervolgens door de rechter onder financieel toezicht werden gesteld.
Door kantonrechter geschorst
Het Achterhoekse bureau werd echter vorige maand door de kantonrechter geschorst, omdat er onregelmatigheden in de administratie werden geconstateerd. Meerdere werknemers hadden alarm geslagen dat de eigenaar forse geldbedragen zou hebben weggesluisd. De website werd vervolgens offline gehaald.
Deze cliënten, die intussen bij andere bewindvoerders zijn ondergebracht, zeggen er tot vele duizenden euro’s bij in te zijn geschoten. Ze waren dan ook furieus dat AproPlus vorige week ineens weer opdook.
Weer opgedoken
Ondanks het gerechtelijk onderzoek, deed AproPlus eind vorige week namelijk onverwacht weer van zich spreken. Via een totaal vernieuwde website bood het bureau z’n diensten weer aan. Opvallend genoeg schermde het Achterhoekse bureau – kennelijk om het vertrouwen van potentiële klanten te winnen – op z’n website met certificaten van de brancheorganisatie NBBI. Op deze certificaten was te lezen dat AproPlus “aan alle kwaliteitseisen” zou voldoen.
Dit terwijl de NBBI juist het lidmaatschap van AproPlus eind vorig jaar had beëindigd, omdat het bureau niet de vereiste papieren kon overleggen.
Ultimatum
De NBBI stelde daarop een ultimatum. De gewraakte certificaten moesten voor vrijdag van de website zijn verdwenen, anders zouden juridische maatregelen worden getroffen, zo meldt een woordvoerder van de NBBI.
Daarop heeft AproPlus nu de website in z’n geheel uit de lucht gehaald. Reactie rechtbank Een woordvoerder van de rechtbank Overijssel liet eerder al weten dat de gerechtelijke schorsing inhoudt dat AproPlus geen zogeheten beschermingsbewind meer mag uitvoeren: een vorm van sanering waarbij personen met schulden door de kantonrechter worden toegewezen aan een professionele bewindvoerder. “Maar alles wat buiten de rechtbank om gaat – zoals budgetbeheer – mag dit bureau zich gewoon mee bezighouden”, aldus de zegsman.
Onderzoek door kantonrechter
Het onderzoek tegen AproPlus is intussen in volle gang. “De rechtbank zal de komende tijd verder onderzoek doen aan de hand van de digitale gegevens. Het gaat om een grote hoeveelheid gegevens. Ook de tijdelijk benoemde bewindvoerders kunnen in de dossiers van betrokkenen tegen zaken aanlopen die zij aan de kantonrechter melden. Het is op dit moment niet aan te geven hoe lang het onderzoek gaat duren”, zo meldt de rechtbank in een verklaring.
Bron: Jan Colijn via RTV Oost